2011. június 10.

The Yakuza Wives 2 (1987)

- Gokudo no onna-tachi 2
- Wives of the Yakuza 2

Rendezte: Toru Dobashi

A The Yakuza Wives (Jakuzafeleségek) című filmnek összesen mintegy 10-15 folytatása készült, és bár ezek stáblistáin ismertebb rendezők neveit is megtalálni (Yasuo Furuhata, Sadao Nakajima, Kosaku Yamashita), de ahogy ez lenni szokott, ezen folytatások többsége már csak videóra ment, és színvonalban meg sem közelítették a Hideo Gosha által rendezett első részt, bár ettől függetlenül is nagy népszerűségnek örvendtek. A második rész egyébként nem kapcsolódik az elsőhöz, csak az alaphelyzet hasonló.




A Shigemune egy mindössze 50 főből álló kis oszakai csoport, amit a meglehetősen kicsapongó életet élő főnök helyett valójában Yuki (Yukiyo Toake), a felesége irányít és tart kézben. Yuki megbecsült és okos vezető, de tisztában van vele, hogy ki vannak szolgáltatva a jóval erősebb rivális jakuzacsoportoknak. Először is a területükre pályázó, 15000 tagú Bantai klánnal kerülnek konfliktusba egy reptéri ingatlanügylet kapcsán, ami során egyik kapitányukat Makimura-t (Rikiya Yasuoka) elveszítik. Az Iwaki csoport pedig kihasználva tehetetlenségüket, felajánlja, hogy megvásárolják 300 millióért az egész Shigemune bandát. És ha mindez nem lenne elég, Yukinak még a kórházban fekvő férjét is istápolnia kell, akit a férfi szeretője lőtt meg. A főnök egyébként hajlandó lenne feloszlati a csoportot a pénzért, de Yuki-nak van még büszkesége, és erről hallani sem akar, ő mindenképpen megakarja menteni a Shigemune-t.

Megismerkedik egy frissen szabadult szerencsejátékossal, Ryoji-val (Hiroaki Kurakami), beleszeret, de a férfinak is nehézségei vannak. Egykori szerelme nem engedi, hogy láthassa kislányát, ráadásul Ryoji egykoron a Bantai tagja volt, de most gyakorlatilag nincstelen földönfutóvá lett. Yuki és Ryoji elhatározzák, hogy megkopasztják a Bantai-t egy nagy játék keretein belül, amit az Iwaki főnök kinevezése kapcsán rendeznek.




Toru Dobashi neve nem véletlenül cseng ismeretlenül, asszisztensből lépett elő alkalmi rendezővé, és bár nyilvánvalóan bír tapasztalattal a filmezésben, nem igazán lehet tetten érni kiforrott rendezői kézjegyet a filmen. De ez még nem olyan nagy baj. A The Yakuza Wives 2 Gosha filmjéhez hasonlóan ugyancsak szappanopera-szerű, sok szereplővel, bonyolult, szövevényes viszonyokkal, erős érzelmekkel, ezért inkább drámaként funkcionál, és pont ez a baj, mert a történet szinte belefullad a melodrámába. A több szálon futó sztori során egymáshoz kapcsolódó keserű emberi sorsok alakulását követhetjük, és ezek a személyes drámák összessége sajnos felülkerekedik a "jakuzafilmen", vagyis ezúttal nem sikerült a megfelelő egyensúlyt eltalálni. Nem is az akciót és az eposzi leszámolásjeleneteket kérem rajta számon, mindössze egy egészségesebb ritmust, egy behatároltabb koncepciót. Itt is tökéletesen érvényesül a "kevesebb több lett volna" közhely. Van itt egy rakás szereplő, akiknek sorsát párhuzamosan követhetjük, egy szerelmi háromszög, emellett azért természetesen megkapjuk a jakuzafilmes sablonokat, az intrikát, a szerencsejátékot, a leszámolást, sőt még némi erotikát is. Viszont míg Gosha az első film során ezekből tudott egy izgalmas, és érdekfeszítő drámát szőni, izgalmas karakterekkel és feszes tempóval, itt most csak egy közepes, lassú, kissé megterhelő drámát sikerült összehozni belőlük, túl sok keserűséggel és személyes nyomorral.



Sajnos Yukiyo Toake sem igazán tudott meggyőzni, ahogy a többi szereplő között sem véltem felfedezni bárki említésre méltót (ismét láthatjuk a fiatal Riki Takeuchi-t is), és hatásos, emlékezetes jeleneteket sem igazán tudok felidézni. Átlagos melodráma jakuza környezetben, semmi több, viszont aki vevő az ilyesmire, az bizonyára jobban tudja értékelni.

A sorozat további részei:

- The Yakuza Wives 1

Nincsenek megjegyzések: