2009. augusztus 21.

AKUMYO: NOTORIOUS DRAGON (1974)

- Akumyo: shima arashi
- Turf wars

- Bad Name's Breaking of Territories

Rendezte: Yasuzo Masumura

Az aranykorban, vagyis a 60-as, 70-es években a Toei és a Nikkatsu stúdiók jártak az élen a jakuzafilmek gyártásában, de az 1942-ben alapított Daiei stúdiónak (74 óta már Kadokawa) sem volt szégyenkeznivalója. Több sikeres jakuzafilm szériát is indítottak, ezek közül az egyik legsikeresebb az Akumyo, vagy angolszász nevén Bad Reputation (néha Tough Guy) sorozat volt, amely 16 részt ért meg, és amely elhozta az ismertséget a főszerepet játszó Shintaro Katsu-nak. (A sorozat két utolsó epizódját leszámítva, a filmek mindegyikében Jiro Tamiya volt Katsu állandó partnere.) A Toko Kon novelláiból készült filmek hazájukban közel egyenértékű népszerűségnek örvendtek az ugyanebben az időszakban futó, és szintén Shintaro Katsu főszereplésével készült Zatoichi szériával. Ennek ellenére a sorozat sajnálatos módon a mai napig nem került forgalmazásra külföldön, a 60-as években néhány amerikai moziban levetítettek ugyan néhány részt angol felirattal, de azóta sem látott bennük fantáziát egyetlen kiadó, illetve forgalmazó sem. Manapság Japánon kívül (ahol gyönyörű díszdobozos verziókban beszerezhető az egész sorozat) mindössze az utolsó, 16-ik epizód hozzáférhető, az is csak kalózkiadásban, és nem éppen tökéletes minőségben.

1937-ben járunk, a második Japán-Kínai háború kezdetekor. Asakichi-t (Katsu Shintaro) kitagadja az apja a léhűtő életmódja miatt. A férfi főleg szerencsejátékokból tartja el magát, majd Osaka-ban Yoshioka főnök jelentéktelen bandájának szolgálatába áll, ahol összebarátkozik Sada-val (Kinya Kitaoji). Sada egy nagyszájú chinpira (alacsony rangú jakuza), aki először beleköt Asakichi-be, majd miután az alaposan ellátja a baját, végül a férfi barátja, majd jobbkeze lesz. Asakichi nagy bajt hoz a saját fejére, amikor beleszeret egy Kotoito nevű gésába (Hiroko Isayama). A férfi meg akarja szöktetni a nehéz sorsú lányt, de ennek folyományaként konfliktusba keveredik Matsushima főnökkel, akinek a tulajdonában van a bordély és persze Kotoito is. A lányt erőszakkal veszik vissza, majd az Innoshima szigeten lévő bordélyházba helyezik át. Asakichi és Sada odamennek, hogy kiszabadítsák, és bár elkapják őket, a helyi főnöknő előtt Asakichi bebizonyítja, hogy mennyire erős egy jellem (szó nélkül és rezzenéstelen arccal tűri, ahogyan véresre verik a hátát), ezért az asszony azzal a megjegyzéssel, hogy mostantól az ő kezében lesz Asakichi élete, végül elengedi őket. Kotoito nagyon boldog, hogy a szeretett férfival lehet, immáron szabadon, de nem sokkal később sokkolja, amikor megtudja, hogy Asakichi közben megnősült. Megtört szívvel kénytelen búcsút inteni megmentőjének és vele együtt a beteljesülhetetlen szerelemnek. Asakichi állhatatosságának híre eljutott Osaka-ba is, így a visszatérő férfit megkérik, hogy mostantól vezesse Yoshioka bandáját. Elfogadja, de mivel nem hajlandó a szokásos kizsákmányoló jakuza módszereket követni, felszámol egy bordélyházat, ami után szembekerül a bordélyházat kezében tartó jakuzával, a hírhedt Capone-val is.

Lassú folyású, szomorkás hangulatú film, mely inkább a karakterekre koncentrál, azokat ügyesen fel is építi, mégis kellően mozgalmas marad, így semmiképpen sem beszélhetünk egy unalmas jakuza-drámáról. Bár itt is a „lovagiasság” az egyik legfontosabb központi téma, mégsem egy hagyományos ninkyo filmről van szó. Sőt! Bizonyos szempontból, mintha a ninkyo alapsémák megfordítása, illetve azok inverze lenne. Asakichi nehezen érthető, kissé ambivalens személyiség. Egyértelműen pozitív karakter, mégis képes számunkra is meglepetéseket okozni, amikor az egyébként higgadt férfi jakuzafőnökként már igencsak keményen bánik el az ellenfeleivel, vagy mint például amikor Kotoito-val nem közli, hogy megházasodott, és a lánynak ezt pont a feleségtől kell megtudnia. Bár Asakichi nem nagyon mutat érzelmeket, azért mégis észrevehetjük rajta a gyötrő bűntudatot, látható a férfi zavartsága, ahogyan a szöktetés után próbál menekülni az intim helyzetekből. Mintha Kotoito megszöktetésével nem csak a lánynak, de a saját lelkiismeretének is tartozott volna, és a kapott verés lett volna a vezeklése. Kotoito szomorú sorsa egyébként valóban nagyon megindító, tökéletesen átérezzük a már így is sokat szenvedett lány csalódottságát, akinek búcsúja egy igazán szívbemarkoló jelenet lett. (Az egy ennyire meghatározó karakterrel való ilyetén bánásmód Hollywoodban valószínűleg elképzelhetetlen lenne.) Mikor később Asakichi jakuzafőnök lesz, a konfliktusokat azzal idézi elő, hogy nem képes, illetve nem is akar megfelelni a jakuza nagyfőnökök elvárásainak. Felszámol egy bordélyházat és szélnek ereszti a lányokat, de a nagyfőnök figyelmezteti, hogy így nem lesz képes pénzt keresni, így végül az a visszás helyzet alakul ki, hogy Asakichi, aki korábban az életét kockáztatta egyetlen prostituált kiszabadításáért, még a végén maga is egy bordélyházból lesz kénytelen bevételhez jutni. A nagyfőnök csalódott a nem elég erélyes, és túlzottan lelkiismeretes Asakichi-ben, így a közelgő jakuzaháborúban magukra maradnak. Ráadásul a férfi megkapja a katonai behívóparancsot is, így kénytelen távozni, és magára hagyni a bandát, Sada-t, és a feleségét. A ninkyo filmek szokásos lezárásával szemben, a főhős itt éppen hogy megfutamodásra szólítja fel társát, arra kéri, hogy adja fel a területet, és inkább halljon meg idősen, a felesége és a gyermekei mellett, mivel ez többet ér, mint bármilyen terület.

Shintaro Katsu varázslatos személyisége, a keserédes hangulat és a sokrétű történet egy újszerű, a másik két nagy stúdió jakuzafilmjeitől kissé eltérő jellegű filmet eredményezett. Több szempontból is mintha a szintén a Daiei égisze alatt készült Zatoichi filmek tragikus főhőse és búskomor alaphangulata köszönne vissza benne. Kétlem, hogy az egész Bad Reputation sorozatot egyetlen epizód alapján meg lehetne ítélni, de mindenesetre úgy vélem, hogy ha a Turf Wars talán nem is versenyezhet a két nagy stúdió klasszikus filmjeivel, az biztos, hogy ezek a filmek látszólag egy harmadik, karakter- és érzelem-központúbb hangot képviselnek. Remélhetőleg idővel mind a 16 epizód elérhető lesz, és akkor erről pontosabban is meggyőződhetek. (Ebből a filmből 2001-ben egy remake is készült, többek között Sonny Chiba mellékszereplésével.)

Nincsenek megjegyzések: